Dag van verzet tegen armoede

Op 17 oktober is het de internationale dag van verzet tegen armoede. 

Verzet dat vandaag meer dan nodig is. De stijgende woonkosten, de stijgende energiekosten, de stijgende levenskosten nemen een steeds grotere hap uit ieders budget. Mensen bouwen schulden op om (voorschotfacturen) te kunnen afbetalen. 

Er zijn dus dringend maatregelen nodig die ervoor zorgen dat wonen en energie weer betaalbaar worden en niet meer dan 40% van het inkomen uitmaken. Die er voor zorgen dat iedereen in een energiezuinige woning kan wonen en in de winter niet letterlijk in de kou hoeven te staan. Die maatregelen zijn er, ze zijn al langer gekend. Ze moeten vooral uitgevoerd worden. 

Het is intussen 5 na 12. Daarom organiseren STA-AN en SAAMO op 16 oktober een woonprotest. De woon- en energiecrisis wordt door veel mensen gevoeld. Mensen in armoede zullen die dag hun eisen meenemen. Breng vooral ook je eigen eisen mee.  Uit solidariteit met wie gisteren al in armoede leefde en om te voorkomen dat er  mensen vandaag in armoede zullen belanden. 

 Deze eisen schuiven wij alvast naar voor: 

  • Bouw en renoveer energiezuinige sociale woningen en pas het aanbod aan op de vraag. 
  • Begrens de maximumprijzen (en indexstijgingen) op de private huurmarkt
  • Ondersteun verhuurders en noodkopers om huurwoningen te renoveren
  • Hanteer voor het bepalen van prijzen de woonnorm ipv de marktwaarde: wonen en energie mag max. 40% van je inkomen bedragen.
  • Pak discriminatie op de huurmarkt aan via praktijktesten
  • Schrap lokale binding als een voorwaarde voor een sociale woning